Sezonowe warzywa© Adobe Stock | iMarzi

Sezonowe warzywa i owoce na wiosnę. Jedz zdrowo, ekologicznie, niedrogo

Dieta, która wykorzystuje bogactwo produktów lokalnych oraz sezonowych, jest najlepszym wyborem. Spożywając takie owoce i warzywa wspieramy swoje zdrowie. Dzięki nim odżywiamy nasz organizm jeszcze większą ilością witamin oraz mikroelementów. To jednak nie wszystko.

Wybierając sezonowe produkty, dbamy też o planetę — krótsza droga z upraw na nasz stół, a co za tym idzie mniejsza ilość zużytego paliwa i wydalonych spalin, a także mniejsza ilość pestycydów wykorzystanych do zabezpieczenia przewożonej żywności, są wystarczającymi argumentami. Z tego wynika kolejna zaleta — sezonowe owoce i warzywa są o wiele tańsze, dzięki czemu dbamy również o zasobność swojego portfela.

Dlaczego spożywanie owoców i warzyw jest tak zdrowe?

WHO zaleca, aby nasza codzienna dieta zawierała co najmniej 5 porcji warzyw i owoców. Najkorzystniejsze dla zdrowia jest rozłożenie ich w następujących proporcjach: trzy porcje warzyw oraz dwie porcje owoców, co powinno dawać około 400-700 g na dobę. Rzeczywistość jednak bywa znacznie gorsza niż oczekiwania, a idealnie zbilansowany jadłospis ma niewielu z nas.

Na szczęście na zmiany nigdy nie jest za późno. Zacznij od dziś włączać do diety owoce i warzywa, a szybko zobaczysz różnicę w swoim samopoczuciu. Jakie są zalety diety, która jest w nie bogata? Są przepełnione witaminami oraz mikroelementami, a co za tym idzie, lepiej odżywiają nasz organizm. Wzmacniają też odporność i budują niewidzialną ochronę przed chorobami. Wspomagają pracę układu trawiennego, mają niską wartość kaloryczną, podnoszą poziom naszej energii, a także wspomagają koncentrację i poprawiają nastrój.

Świeżo zebrane truskawki to bomba witaminowa
Świeżo zebrane truskawki to bomba witaminowa© Freepik | @ frimufilms

Dlaczego warto jeść przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa?

Z pewnością udało ci się zauważyć, że pewne owoce oraz warzywa pojawiają się na targach czy w sklepach cyklicznie i w określonym czasie roku. To tak zwane produkty sezonowe. Właśnie one powinny stanowić podstawę naszej diety. Jedzenie w zgodzie z porami roku jest najbardziej naturalnym schematem żywieniowym dla człowieka.

Wszystko dlatego, że owoce oraz warzywa, które naturalnie występują w danym klimacie, są dla nas najbardziej wartościowe i odżywcze. Dlaczego? Bardzo istotny jest fakt, że droga, którą przebywają z upraw na nasz stół, jest krótka. Wszystkie importowane smakołyki są niestety traktowane dużymi ilościami pestycydów. W przypadku rodzimych okazów nie ma tego problemu. Warto dodać, że lokalne owoce i warzywa są po prostu najświeższe, a co za tym idzie mają największą dla nas gęstość odżywczą. Co to oznacza? Stężenie witamin i minerałów w nich jest najwyższe. Do tego posiadają też dużą ilość błonnika pokarmowego, co sprawia, że mają dobroczynny wpływ na nasze jelita.

Kolejną zaletą spożywania sezonowych owoców i warzyw jest to, że są one łatwiej dostępne oraz znacznie tańsze.

Świeże zielone szparagi
Świeże zielone szparagi © freepik | Punyada

Jakie owoce i warzywa warto jeść na wiosnę?

Trudno zaprzeczyć, że wiosną na naszych stołach, tak jak i za oknem, pojawia się o wiele więcej kolorów. Wszystko dzięki budzącej się do życia przyrodzie. To właśnie o tej porze roku pojawiają się soczyste truskawki, pierwsze czereśnie, aromatyczny rabarbar czy słodko-kwaśny agrest. Początek wiosny nieodłącznie kojarzy nam się też z rzeżuchą, szczypiorkiem i rzodkiewką. Nieco później pojawiają się również szparagi, sałata czy bób. Wiesz, jakich jeszcze owoców i warzyw możesz spodziewać się na wiosnę?

Owoce:

  • truskawki,
  • wiśnie,
  • czereśnie,
  • agrest,
  • czarna porzeczka,
  • rabarbar.

Warzywa:

  • szczypiorek,
  • rzodkiewka,
  • sałata masłowa,
  • szparagi białe i zielone,
  • natka pietruszki,
  • rzeżucha,
  • rukola,
  • botwinka,
  • bób,
  • groszek,
  • młoda kapusta.

Wiosenna sałatka z rzodkiewką i fetą — przepis

Składniki:

  • garść rukoli,
  • 5 dużych rzodkiewek,
  • 15 g sera feta,
  • ½ ogórka szklarniowego,
  • ½ pęczka szczypiorku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Rzodkiewkę i ogórka pokrój w półplasterki.
  3. Ser feta pokrój w drobną kosteczkę.
  4. Na półmisku rozłóż rukolę, a na niej ułóż półplasterki ogórka i rzodkiewki. Na wierzchu rozsyp ser feta.
  5. W miseczce połącz ze sobą oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  6. Szczypiorek drobno posiekaj.
  7. Przygotowaną na półmisku sałatkę polej sosem, a całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Teraz już wiesz, że najlepszym wyborem dla twojego zdrowia, planety, a także portfela będzie spożywanie przede wszystkim lokalnych oraz sezonowych produktów. Tej wiosny postaw na świeże warzywa i owoce!